Basit Mutfağa Hoşgeldiniz !

Hepiniz için en iyi tarifler, en nefis yemekler, en pratik bilgiler burada... 

9 Şubat 2009 Pazartesi

Meyve Sebze Seçmenin Püf Noktaları

Diyelim ki pazara gittiniz bişeyler alacaksınız ama neye göre seçeceksiniz. Şahsen ben de bunların yarısından çoğunu bilmiyordum tam olarak ama alın size derledim hem ben öğrendim hem de siz faydalanın:


Öncelikle mevsim meyve sebzelerine öncelik verin ve alırken herhangi bir sebeple içinize sinmeyenleri almayın... İşte meyve sebze alırken dikkat edecekleriniz :

Domates: Kabuğu ince olacak, çok büyük olmayacak(hormonlu), tepesi hafiften açık renk çizgili olabilir. Rengi hakkında değişik spekülasyonlar var bazıları parlak kırmızı diyor bazıları esas köy domatesi hafif pembemsi olur diyor... En önemli konu domatesin hiçbir yerinde ezilme çürüme vs olmasın zararı sadece kendine değil bütün dolaptakileri bozar zamanla.

Salatalık: Bildiğiniz hıyar, ama hıyar deip geçmeyin salataların en önemli malzemesidir. Bi kere bunu büyüğü makbul değil (kartlaştığına ve hormona işaret). Kısa parlak ve düz olsun... Fazla pütürlü olmayanlarını tercih edin ve sapına bakın sapı yeşilse tazedir. Ayrıca elinizle hafif bi sıkın yumuşaksa uzak durun...

Biber: Yumuşak ve/veya üstünde benekler varsa sakın almayın. 

Bamya: Lekesizi ve koyusunu bulana kadar arayın... Bamya cinsine göre değişir ama bence küçükleri daha lezzetli.

Yeşil yapraklı herşey: Lekesiz, yırtıksız yapraklı olsun. Yaprak damarları çok büyük olanları tavsiye etmem.

Bezelye: Körpecik, parlak yeşil kabuklu içindeki yuvarlakları (tohumları) iyi gelişmiş. Bezelyeyle pek alakam yok ama bulunsun..

Patlıcan: Simsiyah olacak, fazla yumuşak olması hayra alamet değil. Buruşuk olanları eskimiştir. Şekli çok yamuk yumuk olanlar nedir bilmiyorum ama hiç almam. Bu arada şöyle bir dokununca ele renk bırakıyorsa almayın ilaçlıdır.

Patates: Düzgün şekilli çok ufak olmayan ve aşırı kirli olmayanları (uğraştırmamak açısından) tercih edin. Bir tarafından yeşillenmeye başlamışsa almayın derim.

Ispanak: Kısa saplı bol yapraklı olacak, kirlilik önemli değil. 

Soğan: Çimlenme ve pörsüme olmasın.

Zeytin: Direk tadına bakın... :P

ee bitti mi... Bitmedi.

Ayva: (bununla ilgili bir tatlı yayınlayacağım sonra) Ayvada iki ana etken var seçmemizi sağlayacak : İlki kokusu, ayvanın iyisi koku yayar, ikincisi de rengi, sapsarı olacak parlayacak.

Üzüm: Bu çok sevdiğim meyvenin seçimi çok kolay yine alın 1 tane tadın,1 tane yanıltabilir 2 tane tadın, 2 tane de yanıltabilir sapına bakın yeşil mi ? Yeşilse alın... Tavsiyem çekirdeksiz ve ufak değil çekirdekli büyük üzümlerdir (yerken de çekirdek ayıklamaya kasmayın çekirdeğidişlerinizle  kırıp mideye yollayın).

Armut: Yanınızda bir ayı getirin ya da tam sarı, hasarsız ve sert olmasına dikkat edin.

Kayısı: Çok sert değil (ham) çok yumuşak da değil (pörsümüş) rengi kızarık. Tadına da bakın (tadına bakabildiğiniz her şeyin tadına bakın...)

Çilek: Kıpkırmızı olacak, kirli olması önemli değil sadece ezik olmasın. Çilğin büyüğüne bakıp bu olmuş demeyin büyükler genelde hormondan öyle oluyo ufak ve kırmızısı en iyisi.

Portakal: Kabuğu ince olsun... Sıkmalıklar genelde daha ufaktır. Yumuşak olanları tavsiye etmem.

Kavun: Bunu seçmek ustalık ister. Yuvarlak olanların cinsi daha iyidir. Bi elinize tartın yoğunluğu yüksek olanlar olgundur. Dibini koklayın, hoş koku verir iyileri. Son olarak da hafif dibine bastırın yumuşaksa olgunlaştığına işaret eder.

Karpuz: Bunu seçmek daha da ustalık ister. Herkes iyisini seçerim diye geçinir sonra bi gidersiniz eve kabak çıkar. Bu tiyoyu herkes bilmez : karpuzun kabuğuna hafif tırnağınızı sürtün soyuluyorsa iyidir ama %100 garantisi yok. Ayrıca vurunca davul gibi ses çıkaranı tercih edin.

Elma: Çürüklerden kaçın ama kurtlulardan kaçmayın, en tatlı elma kurtlu elmadır kurdun olduğu kısmı keser gerisini afiyetle yersiniz. 

Muz: Kabuğu hafif kararmışları çoğu kişinin aksina ben tavsiye ederim hafif çürüyenler daha tatlı oluyor. Aşırı uzun ve yeşil kabuklu almayın.

Erik: Çatlamış ve buruşuk olanlar bir işinize yaramaz.

Kiraz ve Vişne: Yumuşaklardan kaçın, kuru saplılar çok iyi değildir ama teker teker seçecek haliniz yok gözünüz kestiriyorsa alın.

Limon: En sulusu en ince kabuklusudur, aşırı sert olmaması yararınızadır.

Şeftali: Yumuşak ama ezilmemiş , hoş kokulu ...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder