Basit Mutfağa Hoşgeldiniz !

Hepiniz için en iyi tarifler, en nefis yemekler, en pratik bilgiler burada... 

10 Şubat 2009 Salı

İrmik Helvası




Malzemeler:
2lt Süt (1lt su 1lt süt de olur ama ne kadar sütlü ise o kadar lezzetlidir)
500gr İrmik
500-750gr Şeker (tercihe göre)
200gr Tereyağ (Yine tercihe göre şerbetin tamamı süt ise 150'ye de inebilirsiniz)
Küçük paket Çam fıstığı (İsteğe bağlı)

*2 derin tencere, tahta kaşık

Hazırlanışı:

Tencerelerinizin birine süt(su) ve şekerinizi boca edin ve ateşe koyun (Kullandığınız irmiğin hacimce aynı miktarı veya 1.5 katını kullanmanızı öneririm). Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısın ve taşmaması için arada bir karıştırarak 20dk boyunca kaynatın. Ateşten kaldırın ve soğumaya bırakın. Buharı tütmeyecek kadar soğuduğunda şerbetiniz hazır demektir. Beklerken irmiğinizi hazırlayabilirsiniz.

Diğer tencerenizde de tereyağını kısık ateşte eritin. Eriyen tereyağının üstüne irmiğinizi ekleyin ve ateşi orta dereceye alarak karıştırın. İrmiklerin hepsinin yağı çektiğinden emin olun (irmiğin açık rengi değişecektir). İrmiğinizi tencerenizin dibine yayın, biraz bekleyip tarla sürer gibi kaşığınızı en kenardan başlayarak irmiği kaldırıp ters yüz ederek aldığınız çizgiye bırakın. İşin bu kısmı en zahmetlisidir ama irmiğiniz ne kadar iyi kavrulursa o kadar iyi sonuç alırsınız (az kavrulursa hamur gibi kalır, çok kavrulursa yanık tadı gelir, yarısı az yarısı çok kavrulursa - ki iyi karıştırmazsanız böyle olur - ilk denemenizde görebileceğiniz bir sonuç alırsınız, tadı yerindedir ama midenize oturabilir).

İrmiğinizi kavurmaya başladıktan 3dk sonra fıstıkları da içine atın. (Ateşi yüksek tutuyorsanız 2dk, kısık ise 5dk) Tencerenizin içindekiler 3ü1 arada rengine doğru gidecektir. Tam da o rengi almadan hafif soğumuş şerbetinizi tencereye boca edin (Dikkatli olun, eğer yeterince soğumuş ise yüksek miktarda cozurdama ve buhar çıkacaktır, gözlük kullananların önceden çıkarmaları tavsiye edilir). Yüksek ateşte iyice karıştırın (beşemel sos hazırladıysanız daha önce, o kıvama gelecektir ve biraz daha çekip katılaşacaktır). Bu işlem gittikçe zorlaşır. Tencereyi sabit tutarak azimle karıştırmaya devam edin. Kaşığınızla irmiği bir kalıp hamur gibi tutarak tencereden kaldırabiliyorsanız neredeyse hazırdır. Emin olmak için 1dk daha karıştırın. İster servis tabaklarında ister tencerede soğutun ve afiyetle yiyin. (Soğutma işlemini kapalı ortamda yapmayın, içinde kalan buharını dışarı verebilmesi için tencerede ise kapağın altına 2-3 kat kağıt havlu koyun ve helvanın birkaç yerine tahta kaşığınızın sapı ile hava delikleri açın. Lapa gibi olmamasının bir önemli noktası da budur.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder