Basit Mutfağa Hoşgeldiniz !

Hepiniz için en iyi tarifler, en nefis yemekler, en pratik bilgiler burada... 

9 Şubat 2009 Pazartesi

İyi Çay Nasıl Yapılır (Demlenir)

Çayı hergün için içmeyin, keyif için arasıra için ama o arasıralar da hakkını versin. Bunun için de çayı demlerken bazı ayrıntılara dikkat etmeniz gerekiyor.


Öncelikle aslında iyi çayın en önemli unsuru iyi malzemedir. Burada 3 malzememiz olduğuna göre iş basit:

1. Çay : öncelikle kaliteli ve amacına uygun olacak. Kaçak da olsa lisanslı da olsa iyisini seçin ve iyi muhafaza edin. Çayı kokulardan ve nemden koruyun.
2. Su : Kireçli suyla çay olmaaaaz. Yani çeşme suyuyla yapmayın.
3. Demlik: Demlik porselen olacak. Metal demlikten yüksek kaliteli çay çıkmaz, hele aliminyumsa direk çöpe atın.

 Şimdi gelelim  yapılışına:
Porseleni önceden hafif ısıtın ve içine önceden ılık suyla yıkanmış çayı koyun, kaynamaya başlattığınız suyun kaynamasının durmasını bekledikten sonra demliğe boşaltın. Son alarak de demliğinizi altta su kaynatan çaydanlığın üzerine yerleştirin. Demleme süresi deneyim ve damak zevkine göre değişmekle beraber Türk çaylarında 15-25 dkk arası yabancı çaylarda 5-15 dkk arasıdır genelde.
Püf noktaları: Çay demlenirken demlik kesinlikle oynatılmayacak ve sallanmayacak. Demliğin ağzını alüminyum folyoyla huni şeklinde kapatın ve demliğin üzerine temiz bir bez koyun... Sadece alttaki su kaynamalı dem suyu da sıcak kalmakla beraber dem kaynamamalı. Çay hazır olduktan sonra mümkünse posasını ayırın ve yarım saat içinde tüketin

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder