Basit Mutfağa Hoşgeldiniz !

Hepiniz için en iyi tarifler, en nefis yemekler, en pratik bilgiler burada... 

3 Mart 2009 Salı

Fındık Yağı Hakkında Yeni İddialar



İngiltere Lincoln Üniversitesi Gıda ve Biyokimya Bölümünde öğretim görevlisi ve Fındık Araştırma Komisyonu Başkanı olan Doç. Dr. Celalettin Alaşalvar, fındık yağının diğer yağlardan daha kaliteli olduğunu öne sürdü. Doç. Alaşalvar, tombul fındığın içinde bulunan Oleic asit, E vitamini ve kalsiyumun insan sağlığına çok faydalı olduğunu da söyledi. Giresun Meslek Yüksek Okulu Fındık Eksperliği Bölümü öğrencilerine konferans veren Doç. Dr. Celalettin Alaşalvar, yaptıkları araştırmaların sonucunda, en kaliteli fındığın, Giresun'a has tombul fındığın olduğunun anlaşıldığınıı kaydetti. Tombul fındığın içinde bulunan Oleic asit, E vitamini ve kalsiyumun insan sağlığına son derece faydalı geldiğini belirten Doç. Alaşalvar, "Giresun tombul fındığının yüzde 80'i yağdan oluşuyor. Diğer fındık çeşitlerine göre yağ bakımından çok daha fazla. Yıllardır zeytin yağının en kaliteli yağ olduğu sanılıyor, fakat, yaptığımız araştırmalar, fındık yağının en kalitelisi olduğunu ortaya çıkardı" dedi. Fındık yağının damarlarda tıkanma yapmadığını, zeytin yağı veya diğer katı yağların ise damar tıkanıklıklarına sebep olduğunu iddia eden Doç. Dr. Celalettin Alaşalvar, "Günde yenilen 50 gram fındık, 1 adet yumurta veya 1 bardak süte eşdeğer vitamine sahiptir. Ayrıca fındık, kalp ve damar rahatsızlarını, tümör ve ur gelişimini, prostat kanserini ve diğer kanserleri önlediği düşünülüyor" diye konuştu. Alaşalvar ayrıca, olgunlaşma dönemi, işlenme, iyi depolama ve hava sıcaklığıyla şartlarının da fındığın kalitesini arttıran ve etkileyen sebepler olduğunu söyledi.

Ben kendi adıma zeytin yağını tercih ederim, ama fındık yağına karşı da bir antipatim yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder